Keberkesanan dan Kejayaan Program RMT
Keberkesanan dan Kejayaan Program RMT
Program RMT yang dilaksanakan telah berjaya dan memberi kesan kepada mereka
yang terlibat secara langsung dan tidak langsung dalam program ini. Mereka yang terlibat dalam program ini iaitu
murid, guru, orang yang menyediakan makanan dan masyarakat telah berubah dari
segi penjagaan kesihatan dan amalan pemakanan.
Mementingkan
kebersihan makanan dan mengawas segala peraturan kebersihan terutama sekali
semasa menyedia dan menghidangkan makanan kepada murid-murid untuk mengelakkan
berlakunya keracunan makanan dan penyakit-penyakit yang berjangkit.
Pelajar
mula mengamalkan membasuh tangan sebelum makan.
Menjaga kebersihan gigi dengan cara yang betul. Berkelakuan baik, bersopan santun di meja
makan serta duduk dengan cara yang betul dan mengunyah makanan dengan baiknya. Membuang
sampah dan menjaga kebersihan sekeliling dengan cara yang betul. Membawa balik pengetahuan, sikap dan amalan
yang dipelajari di sekolah kepada keluarga masing-masing dalam masyarakat. Membincang dan memberi pandangan tentang
kandungan zat makanan dalam makanan yang seimbang.
3.1
Cadangan Penambahbaikan Program RMT
Penambahbaikan
untuk program RMT adalah di antaranya mempelbagaikan menu makanan setiap hari
supaya murid-murid tidak berasa bosan dan jemu terhadap sesuatu makanan serta memastikan
murid-murid RMT makan pada setiap pagi. Selain itu, pihak sekolah boleh memberi
ganjaran kepada murid RMT yang hadir dan makan setiap hari.
Ceramah
kepentingan makanan berkhasiat dan seimbang turut boleh dijalankan. Ini adalah untuk memberi kesedaran kepada murid-murid
RMT dan dapat mengetahui tentang kepentingan makanan berkhasiat dan seimbang. Program
ceramah ini juga dapat membantu melahirkan murid-murid yang cergas dan sihat. Penerapan
tentang kepentingan makanan berkhasiat pada waktu makan RMT turut boleh
dilakukan oleh guru-guru RMT.
Selain
itu, program penambahbaikan seperti demonstrasi mencuci tangan dengan cara yang betul turut boleh
dijalankan. Murid-murid dapat mengetahui tentang cara-cara membasuh tangan
dengan betul. Program seperti ini akan berjaya melahirkan murid-murid yang
sentiasa menjaga kebersihan tubuh badan. Guru-guru RMT juga boleh menunjukkan
demonstrasi mencuci tangan sebulan sekali.
Ceramah
kepentingan tentang pentingnya pengambilan sarapan turut boleh disampaikan
kepada murid-murid khasnya kepada murid-murid RMT. Murid-murid dapat mengetahui
tentang pentingnya dan baiknya mengambil makanan pada waktu pagi. Ini akan melahirkan murid-murid yang sentiasa cergas dan cerdas
ketika belajar. Penerapan kepentingan mengambil sarapan pagi pada setiap minggu
turut boleh dijalankan oleh guru-guru RMT.
Program
datang awal ke sekolah akan dapat memupuk dan menjadi amalan untuk murid-murid
datang awal ke sekolah. Program ini akan melahirkan murid-murid yang
berdisiplin dan menepati masa. Pihak pengurusan RMT juga boleh memberi
keistimewaan kepada murid RMT yang datang awal untuk membuat pilihan makanan
serta makan terlebih dahulu daripada mereka yang lewat sebagai ganjaran.
Program
memberi penerangan dan galakan tentang kebaikan makan pada waktu awal pagi
kerana kurang kesedaran
murid tentang pentingnya makan pada waktu pagi. Kajian mendapati kebanyakan
murid-murid tidak suka bersarapan pagi kerana tidak mendapat kerjasama daripada
ibu bapa, menu tidak sesuai dengan selera murid dan murid sendiri yang tidak
biasa makan pada waktu pagi. Program ini mampu meningkatkan
100 % murid RMT untuk mengambil makanan pada waktu awal pagi.
Penerapan
tentang pentingnya memakan sayur-sayuran kepada murid-murid yang tidak gemar
makan sayuran yang terdapat dalam makanan. Penerapan ini mampu meningkatkan
peratus murid untuk makan sayuran dan menggalakkan murid untuk makan sayur
serta menyatakan kebaikan pengambilan sayuran.
Bagus
ReplyDeletenewshop over to this web-site have a peek at this web-siteClick This Link see hereuseful reference
ReplyDelete