PENGENALAN RANCANGAN MAKANAN TAMBAHAN (RMT)
Pengenalan
Rancangan
Makanan Tambahan (RMT) adalah satu usaha Kementerian Pendidikan Malaysia untuk membantu
meningkatkan taraf pemakanan dan kesihatan bagi seseorang murid sekolah rendah
yang memerlukan. Ianya bermaksud untuk memberi makanan tambahan secara imbuhan
sebanyak 25% - 30% daripada keperluan harian seorang murid. RMT telah
dilaksanakan di sekolah-sekolah rendah di seluruh Malaysia pada hari ini dan ia
merupakan salah satu usaha untuk meningkatkan taraf kesihatan murid sekolah di
Malaysia. Rancangan ini merupakan satu
usaha yang bersepadu dan selaras dengan usaha-usaha lain yang berkaitan dengan
kesihatan dan pemakanan sekolah dan masyarakat.
Objektif RMT adalah untuk memberi makanan tambahan kepada murid-murid
sekolah rendah, terutama dari
luar bandar dan golongan berpendapatan rendah, secara imbuhan dan buat
sementara waktu, untuk memperbaiki keadaan kesihatan sebagai satu usaha
yang selaras dengan Dasar Pembangunan Negara.
Di samping itu, RMT juga bertujuan untuk memberi makanan tambahan yang berzat dan
seimbang kepada murid-murid yang berkenaan untuk membantu mereka
mengatasi masalah-masalah dari segi pertumbuhan badan dan kekurangan tenaga. RMT juga adalah untuk menyelenggarakan
pendidikan kesihatan dan pemakanan secara langsung dan secara tidak langsung
serta mengendalikan tabiat-tabiat sopan
santun disiplin, timbang rasa serta amalan-amalan yang diingini berkaitan
dengan kebersihan diri, kebersihan makanan dan kebersihan alam sekitar. RMT
juga adalah untuk menggalakkan penglibatan dan penyertaan masyarakat dalam
usaha-usaha sekolah dalam pengelolaan Rancangan Makanan Tambahan (RMT).
Comments
Post a Comment